Kvarnviks Strands trädgårdsdesigner Lotta Jerrebrant guidar och inspirerar hur du kan få din trädgård att matcha säsongens variationer. Vi får också ta del av lite av planerna för hur landskapet vid Kvarnviks Strand kommer att utvecklas.

 

Vad gör en trädgårdsdesigner?

– En trädgårdsdesigner ritar, planerar och formger ”gröna rum”, säger Lotta. Det kan som Kvarnviks Strand vara från grunden eller att i en etablerad trädgård hitta nya lösningar för de behov ägaren har.

– Uppdraget jag fick hos Kvarnviks Strand var att ”göra något trevligt” av utemiljöerna. Trevligt är ett lite knepigt uppdrag eftersom det kan vara väldigt individuellt. Några förslag senare landade vi i en lösning som blir funktionell och förhoppningsvis också trevlig.

    Om Lotta Jerrebrant

    Bor: Jag flyttade tillbaka till Hannäs för ca 10 år sedan efter att ha varit ”bonnkärring” på Östgötaslätten.

    Familj: Tre vuxna barn och två hundar.

    Intressen: Jag ägnar gärna min tid utomhus och förutom trädgård vistas jag mycket i skogen. Jag jagar med hundarna så under jaktsäsongen blir det mycket skog och mark. Trädgårdsintresse har jag alltid haft. Det är något särskilt med att odla oavsett om det är grönsaker eller blommor.

    Växthus och odlingar vid Kvarnviks Strand

    – Området har en lång mur och där kommer det sättas klätterväxter för att ge lite liv till den annars grå ytan. Det blir även lite fruktträd och bärbuskar i trädgården. Alltid gott med frukt eller hur?

    Vid Kvarnviks Strand kommer det finnas ett växthus och även ett odlingsområde där boende kan odla grönsaker eller blommor själva.

    Kvarnviks Strand har ännu inte börjat med att anlägga trädgården men planen är att den ska vara klar innan de första hyresgästerna flyttar in.

    – Då hinner växter etablera sig lite under höstkanten och trädgården kan vara ”klar” när våren kommer, berättar Lotta.

      Lottas 3 bästa tips för att få en inbjudande trädgård

      1. En välkomnande entré – något som leder in till huset eller blickfång vid dörren
      2. Skapa ”rum” i trädgården. Man behöver inte se hela trädgården på en gång. Låt det bli en liten upptäcktsfärd
      3. Välj växter med olika blomningstid så har du något som händer i din trädgård under större delen av året. Planera vackra blickfång som även syns inifrån huset. Om du sätter belysning där så har du glädje av det även under den mörka årstiden.

        Hur ser din egen trädgård ut?

        – Min egen trädgård är högt belägen med utsikt över sjön. Vilket också innebär att den delvis är kraftigt sluttande. Kan vara en utmaning eller en möjlighet.

         – Jag har valt att arbeta med ett begränsat antal färger för att få den i mitt tycke harmonisk. Mina favoritfärger utöver grönt är rosa, blått, grått och vitt. Jag har till stor del även valt växter som doftar. Så det är mycket lavendel, rosor och pioner. Trots att buxbom inte luktar särskilt så har även de fått plats i trädgården. Lätt att klippa och forma så där har jag gjort ett undantag.

         lavendel i trädgård Lavendel sätter färg och ger en härlig doft.

        – Min stil är en mix av det strama och formade med lite mer löst hållna former. Jag inspireras av de lite gammaldags trädgårdarna. Både de med romantisk känsla med bersåer, frukt och bärbuskar, grusgångar och pioner. Lite mormorskänsla kort sagt. Men även den lite mer formella trädgården med formklippta buskar, ordande gångar, rosor och vyer.

        – Jag tycker att det är en bra idé att arbeta med vad man har, anpassa sig till omgivningen. Bor man som jag med skogen inpå knuten så får man hitta en övergång och en del växter från skogen har en tendens att vilja ”komma in”. För egen sinnesro har jag valt att samarbeta med till exempel björnbären. De har fångats upp i en växtform och blir i stället ett trevligt inslag.

        tulpaner Nu är det dags att sätta tulpaner inför våren.

         

        Lottas ”att-göra” i trädgården inför hösten

            • Ta en titt i rabatterna. Städa upp lite och om du har växter som ska klippas ned på hösten så är det en god idé att låta det bortklippta ligga kvar i rabatten så har du lite gratis naturlig jordförbättring.
            • Ge skydd åt känsliga växter. En del växter vill ha lite extra skydd under vintern så när du räfsar löv så kan du lägga dem runt de som vill ha lite extra omsorg.
            • Sätt tulpaner. Vill du ha härliga tulpaner i trädgården i vår så är det nu på hösten de ska sättas.
            • Plantera om och sätt nytt.
            • Dekorera med växter som tål kyla. Till exempel vid entrén kan det vara härligt med en kruka fylld av växter som passar hösten. Den klassiska ljungen funkar alltid.
            • Utebelysning. När mörkret kommer är det trevligt med lite ljuspunkter. Kanske finns det någon sten eller något träd att belysa.