Välj en sida

ÅTVIDABERG – Riskkapitalisten Conni Jonsson ger tillbaka till hembygden och bygger tillsammans med sin svåger Jörgen Nilsson nya bostäder i Kvarnvik.

Lotta Willsäter | 2019-12-03 | Corren

Ett tunt snötäcke täcker marken ner mot sjön Önn i Kvarnvik. Solen ligger lågt och får sjön att glittra. Här i sluttningen står Conni Jonsson och Jörgen Nilsson. De är vänner sedan länge, dessutom är Conni gift med Jörgens syster Birgitta. De känner alla för bygden och det gemensamma projektet Kvarnviks strand som ska rymma 14 nya bostäder med sjöutsikt. Conni Jonsson är uppvuxen någon kilometer bort, på gården Hällingsfall. Idag är han bosatt i Stockholm, där han 1994 grundade EQT, idag landets främsta riskkapitalbolag med runt 41 miljarder euro i förvaltade tillgångar.

BILD: Lotta Willsäter | 86-åriga Ebba Jonsson vill flytta från villan i Kvarnvik, men inte lämna bygden. Jörgen Nilsson och sonen Conni Jonsson visar skisser på sitt gemensamma projekt, Kvarnviks strand.

– Jag var vd i 20 år, de senaste fem åren har jag varit styrelseordförande. Som investerare och delägare är jag med och startar och utvecklar bolag, som senare säljs eller börsnoteras, berättar han. Hemma hos Conni Jonssons mamma, 86-åriga Ebba Jonsson serveras kaffe och saffransbröd. Villan ligger ett litet stycke från Kvarnviks strand. – Det är dags för mamma att gå vidare och få ett annat boende. Det finns inget äldreboende här idag och jag har ekonomiska förutsättningar att kunna hjälpa till.

BILD: Lotta Willsäter | Utsikten sträcker sig långt över sjön Önn.

Marken som ligger ett stenkast från lanthandeln köptes för två år sedan. Nu är en detaljplan på gång. Jörgen Nilsson, som bor i Valdemarsvik och driver Tryserums Bygg visar skisser på ett bostadsområde som ska passa äldre såväl som övriga och ha utrymme för gemenskap, kanske ett växthus och en samlingslokal. – Tanken är att sex parhus och två fristående villor. I parhusen blir det åtta treor och fyra tvåor. Det lutar åt att det blir i form av kooperativa hyresrätter, säger Jörgen Nilsson.

BILD: Lotta Willsäter | Conni Jonsson växte upp på lantbruk i Hällingsfall.

Nu ger han tillbaka till hembygden genom satsningen på nya bostäder.
– Det kräver en mindre kapitalinsats och de boende tar ansvar för skötsel och förvaltning, säger Conni Jonsson och menar att det upplägget passar bygden bättre än bostadsrätter. Intresset har visat sig stort, med 20-talet anmälningar.

LD: Lotta Willsäter | Sjön Önn glimmar.
BILD: Lotta Willsäter | Det blivande bostadsområdet syns i vägkorsningen i Kvarnvik.

Någon lönsam affär räknar Conni Jonsson inte med. – Jag gör inte detta som en investering. Det viktigaste är att det blir attraktivt för de boende. Jag har chansen att vara med och skapa ett bra lokalsamhälle, genom engagemang, ansvar och delaktighet. Byggstarten planeras ske under nästa år, troligen framåt sommaren om detaljplanen kan antas som planerat. Den går ut på samråd kommande vecka.

BILD: Lotta Willsäter | Conni Jonsson kramar om sin mamma, Ebba Jonsson. Hennes behov av att lämna villan för en mera anpassad lägenhet ledde till satsningen på Kvarnviks strand.

Conni Jonsson flikar in att dialogen med Åtvidabergs kommun varit positiv. – Kommunen har varit väldigt tillmötesgående och bra att jobba med.